City News – ICD Berlin Campus of Babeș-Bolyai University

City News (Romanian Newspaper) - August 30th, 2012; City News, a Romanian newspaper, mentions the Institute for Cultural Diplomacy in an article reporting on the official opening ceremony of the ICD office at Babeş-Bolyai University. The university, in partnership with the Academy for Cultural Diplomacy, will offer degree programs focused on topics of Cultural Diplomacy, including an MA International Relations & Cultural Diplomacy, an MA in International Economics & Cultural Diplomacy, and a PhD in International Economics & Cultural Diplomacy. Dr. Emil Constantinescu, President of the Academy for Cultural Diplomacy and former President of Romania, was in attendance at the ceremony. The degree programs will take place within the framework of the Center for Cultural Diplomacy Studies (CCDS). Learn more about the CCDS at www.ccds-berlin.de
  August 30th, 2012

Babeș-Bolyai University Campus in Berlin

Directorul unuia dintre cele mai importante centre din domeniul relațiilor internaţionale la nivel mondial a fost prezent la Cluj pentru a semna acordul de înfiinţare a unei filiale a Institutului de Diplomaţie Culturală din Berlin, la Cluj. Mark Donfried s-a întâlnit cu reprezentanţii UBB pentru dezvoltarea cooperării dintre cele două instituţii. La eveniment a fost prezent şi fostul preşedinte al României Emil Constantinescu, actual preşedinte al Academiei ICD pentru Diplomație Culturală.

Scopul întâlnirilor a vizat dezvoltarea cooperării dintre Institutul de Diplomație Culturală din Berlin şi Universitatea Babeș-Bolyai, în cadrul căreia se vor desfășura două programe de master: Diplomație Culturală şi Relații Internaționale, respectiv Diplomație Culturală și Economie Globală, precum şi un program de doctorat pe direcţia de studiu Diplomație culturală, în cadrul şcolii doctorale Paradigma europeană.

“Există foarte multe comunităţi internaţionale în Berlin, din punct de vedere cultural sunt numeroase evenimente, Berlin este astăzi cea mai ieftină capitală europeană, ceea ce înseamnă că e foarte accesibilă, artiştii vin de pretutindeni, este un loc dinamic pentru diplomaţia culturală şi foarte accesibil pentru celelalte ţări europene şi cred că ar fi binevenit ca studenţii care studiază în Cluj să petreacă anumite semestre în Berlin”, a declarat Mark Donfried, directorul executiv al Institutului de Diplomație Culturală din Berlin.

În ceea ce priveşte înţelegerea necesităţii cooperării la nivelul diplomaţiei culturale există o discrepanţă la nivelul ţărilor din Europa şi Asia şi continentul american: “Dacă privim politica externă a României vedem prezenţa institutelor culturale atât în Berlin cât şi în alte ţări din lume şi cred că România înţelege această necesitate. La fel şi Germania, care cheltuie mai mulţi bani pe diplomaţia culturală decât pe cea politică. Bugetul Ministerului de Externe alocă bani mulţi pentru cultură, ceea ce demonstrează investiţa care se face în cultură încă după cel de-al Doilea Război Mondial. În schimb, Statele Unite investeşte foarte puţin în diplomaţia culturală. O ţară cum este China însă, are în întreaga lume 380 de Institute Culturale Confucius şi vor să ajungă la 1000 de astfel de centre. Depinde de la ţară la ţară, însă interesul, la fel şi susţinerea sunt în creştere”, a precizat Mark Donfried, directorul executiv al Institutului de Diplomație Culturală din Berlin.

La Berlin va fi înfiinţat şi un campus unde vor avea loc conferințe, seminarii, grupuri de lucru, editarea unor publicații sau internshipuri pentru studenţii clujeni.

“Un parteneriat cu un institut cu un asemenea prestigiu reprezintă o recunoaştere a valorii. Vom încerca să extindem şi pe linie de business şi studii economice raporturile, astfel încât studenţii să poată participa la schimburi de experienţă. Internship-urile se vor finaliza şi cu diplome. Acest campus figurează acolo ca o instituţie a noastră, campusul Universităţii Babeş Bolyai la Berlin şi el va fi inaugurat oficial în luna decembrie. În acelaşi timp, aici în cadrul Facultăţii de Studii Europene se va deschide un office, un birou al Institutului de Diplomaţie Culturală din Berlin care va rezolva problema legată de recrutarea studenţilor din universitatea noastră şi din România, din Transilvania în primul rând pentru a studia acolo”, a precizat Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş Bolyai”

Diplomaţia culturală are drept obiectiv stabilirea şi dezvoltarea relaţiilor cu celelalte state prin cultură, artă, educaţie şi ştiinţă. “Diplomaţia culturală este un concept nou, un concept care este recunoscut astăzi că reprezintă viitorul diplomaţiei, chiar dacă Hilary Clinton a preferat să-l numească smart policy, smart diplomacy, trebuie să se înţeleaă că nu diplomaţia bazată pe forţă, pe ameninţări, sau forţă militară sau presiuni economice poate asigura pacea şi dezvoltarea lumii ci principiul de bază al diplomaţiei culturale, acela de a-i reuni pe ceilalţi într-un proiect comun”, a declarat Emil Constantinescu, Președintele Academiei ICD pentru Diplomație Culturală.

Germania este una dintre ţările Europei al cărei buget pentru diplomaţia culturală îl depăşeşte pe cel pentru diplomaţie politică. Realizarea unor stagii de practică la Institutul de Diplomaţie Culturală din Berlin va da şansa studenţilor români să intre direct în contact cu mediile internaţionale de cel mai înalt nivel.