Edu Manager – Renowned Personalities Attended the Official Inauguration of the Cluj Napoca Branch of the ICD

Edu Manager - January 15th, 2013: This article reports about commissioning the Cluj Napoca Branch Office - Institute for Cultural Diplomacy and describes the collaboration between the ICD and Romania in terms of education and cultural diplomacy.
  January 15th, 2013

Renowned Personalities Attended the Official Inauguration of the Cluj Napoca Branch of the Institute for Cultural Diplomacy of Berlin

Facultatea de Studii Europene a Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj Napoca a inaugurat, luni, Oficiul Cluj al Institutului de Diplomaţie Culturală din Berlin, eveniment precedat de deschiderea Campusului UBB al Academiei de Diplomaţie Culturală din Berlin, pe 14 decembrie 2012. La ceremonia inaugurală au participat fostul preşedinte al României (1996-2000) Emil Constantinescu – membru în Consiliul Director al Institutului de Diplomaţie Culturală din Berlin, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei de Diplomaţie Culturală din Berlin, Mark Donfried – director Executiv al Institutului de Diplomaţie Culturală din Berlin, decanul Facultăţii de Studii Europene a UBB, prof. univ. dr. Nicolae Păun, prof. univ.dr. Vasile Puşcaş, membru în Consiliul Director al Institutului de Diplomaţie Culturală din Berlin, precum şi reprezentanţi de renume ai mediului academic clujean şi numeroşi studenţi.

Fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, a evidenţiat, în discursul rostit la ceremonia inaugurală, că învăţământul superior şi cercetarea sunt cele care fixează conceptele şi creează o armă paşnică de înţelegere între oameni.

“Acesta este rostul Academiei de Diplomaţie Culturală din Berlin, care a gândit o reţea între universităţi cu prestigiu din toată lumea, ce acceptă să lucreze la conturarea şi aplicarea cestui concept prin pregătirea unor tineri care să aplice acest proiect în lumea de mâine în mod conştient şi motivat”, a spus Emil Constantinescu.

Fostul înalt demnitar a explicat de ce este nevoie azi de diplomaţie culturală, de o Academie de Diplomaţie Culturală şi de universităţi care să includă în programele lor studii diplomaţie culturală.

“Diplomaţia culturală nu o va înlocui pe cea clasică. Aceasta a început cu milenii în urmă, când conducătorii unor societăţi învrăjbite s-au decis că decât să-i omoare pe solii trimişi de adversari este mai bine să discute cu ei. Dar de atunci, timp de câteva milenii, a rămas un cod de dialog pentru nişte interese, cu presiune militară, economică şi politică. Acest tip de diplomaţie nu va dispare, dar lucrurile trebuie să se schimbe în bine pentru că într-o societate global democratizată nu mai poţi să foloseşti nici rachete, nici port-avione. Diplomaţia culturală înseamnă dialog real şi nu unul formal, prin care se încearcă impunerea unui punct de vedere, cum este, din păcate, dialogul la toate nivelele societăţii româneşti. Dialog real înseamnă dorinţa de a-l asculta şi înţelege pe celălalt, adică motivaţiile culturale profunde, tradiţiile. Este şansa ca omenirea să supravieţuiască”, a spus fostul şef de stat.

La rândul său, prof. univ. dr. Mark Donfried, director fondator al Institutului de Diplomaţie Culturală din Berlin şi profesor la Universitatea Humboldt, a subliniat însemnătatea cu totul specială a acestui eveniment, iar prof. univ. dr. Vasile Puşcaş, fost negociator şef al României cu UE în perioada de preaderare, a arătat că anunţul inaugurării se face “când evenimentul este rotund şi împlinit sub toate aspectele”.

“Diplomaţia culturală este unul dintre domeniile care are, probabil, cel mai intens progres, alături de diplomaţia comercială, în ultimii zece ani. Preşedintele SUA, Barack Obama, a decis, în primul mandat, să insiste foarte mult pe diplomaţia culturală ca urmare a faptului că altfel lucrurile nu se rezolvă aşa cum trebuie. Este nevoie de diplomaţie şi de o putere ‘smart’, inteligentă, deşteaptă, dar pentru aceasta trebuie să existe diplomaţie culturală. Guvernul Japoniei, după nenorocirea de la Fukushima, a dezvoltat un extraordinar program de diplomaţie culturală în întreaga lume, pentru a arăta că Japonia îşi continuă aceleaşi căi de evoluţie şi că nu vor exista sincope. În urmă cu câteva luni, Guvernul din Coreea de Sud a luat decizia de a intensifica diplomaţia culturală, pentru că deşi nu se poate plânge de lipsa unor branduri economice, industriale şi comerciale, din punctul de vedere al participării la viaţa internaţională contează brandul de ţară”, a spus profesorul Vasile Puşcaş.

Totodată, decanul Facultăţii de Studii Europene, prof. univ.dr, Nicolae Păun, şi-a exprimat convingerea că instituţia pe care o conduce “devine unul din motoarele principale de formare a specialiştilor şi în domeniul diplomaţiei, contribuind substanţial la promovarea internaţională a UBB şi la afirmarea culturală a Clujului”.

“Studenţii facultăţii noastre vor beneficia de cooperarea cu mediile academice, ştiinţifice şi profesionale implicate activ în teoretizarea şi practicarea diplomaţiei. Subliniez şi faptul că activităţile Oficiului Clujean al Institutului de Diplomaţie Culturală din Berlin vor fi accesibile tuturor celor interesaţi de acest domeniu”, a arătat decanul facultăţii. AGERPRES