Ziua de Cluj – An article about a new branch of the Institute for Cultural Diplomacy in Cluj

Ziua de Cluj (Romanian Newspaper) - January 11th, 2013; Ziua de Cluj reports on the opening of the ICD Branch in Babes-Bolyai University in Cluj. The article details the two newly announced Master's Programmes in Cultural Diplomacy under the coordination of Professor Puscas, former EU Chief Negotiator and current teacher at with the ICD at Babes-Bolyai.
  January 11th, 2013

Branch of the Institute for Cultural Diplomacy in Berlin, officially opened Monday at the Babes-Bolyai University Romania

La eveniment vor participa rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Ioan Aurel Pop, decanul Facultăţii de Studii Europene, Nicolae Păun, fostul preşedinte al României (1996-2000), Emil Constantinescu, directorul Executiv al Institutului de Diplomaţie Culturală din Berlin, Mark Donfried şi Vasile Puşcaş, membru în Consiliul Director al Institutului de Diplomaţie Culturală din Berlin.

“Deschiderea Cluj Napoca Branch Office – Institute for Cultural Diplomacy marchează un moment important în seria colaborărilor cu partenerii din Berlin. Expertiza în domeniul diplomaţiei culturale va fi pusă în valoare şi de la Cluj, studenţii Universităţii Babeş-Bolyai având posibilitatea de a învăţa de la specialiştii Institutului de Diplomaţie Culturală cele mai noi şi eficiente stiluri şi metode de lucru care se practică în diplomaţia mondială contemporană. Diplomaţia este un domeniu care se învaţă în universităţile cu potenţial ştiinţific şi cultural ridicat, iar universitatea clujeană dispune de resursele umane şi infrastructura necesară pentru a oferi studenţilor încă o direcţie de profesionalizare, care le sporeşte şansele de accedere pe piaţa muncii înalt calificate”, a declarat Vasile Puşcaş.

La rândul său, decanul Facultăţii de Studii Europene, Nicolae Păun, a subliniat: “Sunt convins că, de azi, Facultatea de Studii Europene devine unul din motoarele principale de formare a specialiştilor şi în domeniul diplomaţiei, contribuind substanţial la promovarea internaţională a Universităţii Babeş-Bolyai şi la afirmarea culturală a Clujului. Studenţii facultăţii noastre vor beneficia de cooperarea cu mediile academice, ştiintifice şi profesionale implicate activ în teoretizarea şi practicarea diplomaţiei. Subliniez şi faptul că activităţile Oficiului Clujean al Institutului de Diplomaţie Culturală din Berlin vor fi accesibile tuturor celor interesaţi de acest domeniu”.

În cursul dialogului cu autorităţile universitare s-a convenit formalizarea unor iniţiative de cooperare în domeniul academic, ştiinţific şi s-a insistat asupra creării unui cadru de pregătire profesională pentru studenţii, masteranzii şi doctoranzii de la Relaţii Internaţionale şi Studii Europene.

Mark Donfried a comunicat decizia scrisă a Senatului Municipalităţii Berlin privitoare la acordul stabilirii Campusului Universităţii Babeş-Bolyai la Institutul de Diplomaţie Culturală din Berlin. La rândul lor, rectorul UBB şi decanul Facultăţii de Studii Europene au prezentat proiectul stabilirii unei filiale a Institutului de Diplomaţie Culturală în cadrul Facultăţii de Studii Europene. Părţile au agreat un set de activităţi didactice şi ştiinţifice, dar şi de comunicare europeană şi interna-ţională.

De asemenea, începând cu anul universitar 2012-2013, la Facultatea de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca exista două programe de masterat internaţional, acreditate de Institutul de Diplomaţie Culturală din Berlin. Ambele programe de masterat, “Diplomaţie Culturală şi Relaţii Internaţionale” şi “Diplomaţie Culturală şi Economie Globală”, se află sub coordonarea profesorului Vasile Puşcaş, fost Negociator Şef al României cu Uniunea Europeană (2000-2004) şi Ministru al Afacerilor Europene (2009).