Ziua de Cluj – An article on collaboration between the Babes-Bolyai University and the ICD

Ziua de Cluj (Romanian Newspaper) - August 30th, 2012; Mark Donfired attended the UBB University campus opening in Berlin. Mr Donfried spoke of the importance of cultural diplomacy. While there the university and Mr Donfried agreed upon a number of initiatives within the academic field, for the purpose of educating graduate and post graduate students within the field of International Relations.
  August 30th, 2012

The Babes-Bolyai University Turns Towards Berlin

Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), Ioan Aurel Pop şi decanul Facultăţii de Studii Europene, Nicolae Păun, împreună cu directorul Institutului de Diplomaţie Culturală din Berlin, au semnat ieri un acord de cooperare între cele două instituţii.

Directorul Institutului de Diplomaţie Culturală din Berlin, Mark Donfried, a vizitat UBB între 29 şi 30 august . În cursul dialogului cu autorităţile universitare s-a convenit formalizarea unor iniţiative de cooperare în domeniul academic, ştiinţific şi s-a insistat asupra creării unui cadru de pregătire profesională pentru studenţii, masteranzii şi doctoranzii de la Relaţii Internaţionale şi Studii Europene. Mark Donfried a comunicat decizia scrisă a Senatului Municipalităţii Berlin privitoare la acordul stabilirii Campusului Universităţii Babeş-Bolyai la Institutul de Diplomaţie Culturală din Berlin. La rândul lor, rectorul UBB şi decanul Facultăţii de Studii Europene au prezentat proiectul stabilirii unei filiale a Institutului de Diplomaţie Culturală în cadrul Facultăţii de Studii Europene. Părţile au agreat un set de activităţi didactice şi ştiinţifice, dar şi de comunicare europeană şi interna-ţională.

“Ne aflăm într-o etapă avansată a programului de internaţionalizare pe care-l implementează Universitatea, iar dezvoltarea unor cooperări academice cu Institutul de Diplomaţie Culturală din Berlin creează deschideri noi atît pentru întreaga Universitate clujeană, dar mai ales pentru domeniile Relaţiilor Internaţionale şi Studiilor Europene”, a declarat Pop. “Deschi-derea unui Campus UBB la Institutul din Berlin este o inovaţie necesară pentru modernizarea învăţămîntului universitar, aduce un plus promovării mobilităţii europene şi internaţionale a studenţilor noştri, dar şi a profesorilor”, a adăugat universitarul.

Mark Donfried, directorul Institutului de Diplomaţie Culturală din Berlin, susţine că „mediul universitar şi cultural oferit de comunitatea academică a Clujului este un loc foarte bun pentru înfăţişarea experienţelor interculturale. În plus, aici am întâlnit o expertiză apreciabilă în practicarea diplomaţiei culturale, ceea ce ne face să fim încrezători în funcţionalitatea unei filiale regionale la Universitatea din Cluj-Napoca, a Institutului de Diplomaţie Culturală din Berlin. Noi, în Berlin, vom pune nu doar priceperea, ci şi facilităţile necesare pentru buna desfăşurare a activităţii Campusului UBB în Berlin. Sperăm ca de aceste cooperări să beneficieze tinerii nostri colegi, dar şi alte institute academice, diplomatice, ştiinţifice din Europa şi din întreaga lume”.

“Este un un moment important pentru Facultatea de Studii Europene, Institutul de Diplomaţie Culturală din Berlin fiind unul din cele mai importante centre din domeniul relaţiilor internaţionale, operând la nivel mondial. Sper ca, în afara activităţilor didactice comune, cele două instituţii să convină asupra noi tipuri de programe: conferinţe, seminarii, grupuri de lucru, editarea unor publicaţii , internship pentru studenţii clujeni, organizarea unei şcoli de vară şi, de ce nu, chiar înfiinţarea unei filiale a Institutului de Diplomaţie Culturală, din Berlin, la Cluj, în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. Am convingerea că acest început va contribui la promovarea internationala a Universităţii Babeş-Bolyai şi la afirmarea identităţii cultural-academice a oraşului Cluj-Napoca”, a apreciat profesorul Vasile Puşcaş, fost negociator şef cu UE şi ministru pentru Afaceri Europene.

La discuţiile de ieri a mai participat Emil Constantinescu, preşedintele României în perioada 1996-2000.