Факти – Eleven Years after 9/11: Lessons for Eleven Years Ahead

Факти (Bulgarian Newspaper) - September 16th, 2012; An article by Факти, a Bulgarian newspaper, mentions a conference organized by the Atlantic Club of Bulgaria, the International Institute for Security and Cooperation, and the Institute for Cultural Diplomacy, on the topic of 9/11.
  September 16th, 2012

Italy Meets Germany: Week-long Intercultural Dialogue in Berlin

Атентатът в Бургас говори, че в България, Босна или Турция има терористична клетка. Това заяви д-р Ели Кармон, който е старши учен по изследванията в Международния институт за контра – тероризъм, старши сътрудник по изследванията в Института за политика и стратегия към Междудисциплинарния център в Херцлия, Израел и член на Общото събрание на Международния институт за сигурност и сътрудничество, по време на конференция „11 години след 11 септември: поуки за 11 години напред”. Конференцията бе организирана от Международния институт за сигурност и сътрудничество и Атлантическият клуб в България, с подкрепата на Института за културна дипломация.

Няма страна, която да е застрахована от терористичен акт. Ние като държава, разположена в твърде критичен регион трябва да имаме своя анализ на процесите. Този анализ трябва да ни помогне да не останем в клуба на вечно изненаданите, каза Румен Петков от Международния институт за сигурност и сътрудничество и бивш министър на МВР, депутат от КБ.

По време на форума стана ясно, че въпреки опитите на световните организации да се справят с тероризма, светът не е станал по-безопасно място. Според експерта от Израел, атентатът в България не е извършен от Ал Кайда, а от Хизбула, анализирайки посланията и предварителната информация. Хизбула работи умно и не поема отговорност извън ливанската линия, отбеляза д-р Ели Кармон. Той подчерта също, че не е случайна датата 18 юли и припомни събитията от 18 юли в Буенос Айрес /б.р. на 18 юли 1992 година – 18 години преди атентата в Бургас – избухва кола-бомба пред еврейския център в Буенос Айрес, умират 85 човека, ранените са 300/.

Доста сигурен съм, че става въпрос за операция на Иран, евентуално с подкрепата на “Хизбулла”, защото те работят в много тясно сътрудничество от 1982-83 г. насам. Ако погледнете случаите от Кипър и този от Тайланд през януари ще видите, че членове на “Хизбулла” от Ливан са били арестувани. Граждани на Иран са арестувани в Кения и Тайланд. “Модус операнди”, т.е. начинът на работа на терористичните групи е горе-долу еднакъв. В много от случаите има и местна инфраструктура, която подпомага тези дейности. В Азербайджан са били арестувани 22 лица, представители на “Хизбулла” от Иран – това се е случило преди два до четири месеца преди днешна дата. Също в Азербайджан, случая от 2008 г. – арестувани са четири граждани на Азербайджан и двама на Ливан, също представители на “Хизбулла”. Той припомни също, че през юни ливански член на Хизбула е търсил подходяща цел за атентат – хотели.

Всъщност виждате, че случаят в Бургас не е различен. Единствената разлика е това, че той е бил успешен, т.е. успешен – за терористите.

За заплахите относно България през януари тази година не се знае много, по думите му. Това, което е било известно тогава като информация е, че лице е трябвало да влезе от Турция към Българя. Атентатът е трябвало да се случи отново за израелски автобус в зимен български курорт. Д-р Ели Кармон подчерта, че Хизбула е радикализирала много млади хора и атаките не са насочени единствено и само срещу Запада и ЕС.

Драготин Мате, работил във въоръжените сили на Р Словения, бивш министър на вътрешните работи, а сега народен представител и председател на Комисията по национална сигурност на Р Словения, заяви, че атентатът в Бургас е имал няколко цели- това, че България е член на ЕС и НАТО, той е целял ЕС, насочен е и срещу Израел, както и, че има икономически интереси. След атаката в Бургас са били спрени полетите както за Кипър, така и за Хърватска, припомни Драготин Мате. А това означава силно послание. Това, че атентатът не е бил извършен в зоната за сигурност на летището в Бургас, а извън нея, говори за невъзможността там да бъде осъществен, според Мате.

Председателят на атлантическия клуб Соломон Паси каза, че терористите като цяло обичат беззащитните цели метро, болници, летища и бягат от военните обекти.

„Каузата на терористите е да убие малко, да впечатли хиляди. И това е проникнато във всички терористични актове на земното кълбо. Трябва да е ясно, че атентатът в България е част от широка кампания. Без съмнение след 11 септември има едно рязко засилване на терористичните актове, голяма част от тях на територията на държави, които изповядват мюсюлманска религия. Т.е. да се твърди това, което г-н Кармон каза, че целта е само Запада, ЕС, не е точно така”, отбеляза Румен Петков.Според него не малка част от терористичните актове е в мюсюлмански страни и не малка част са именно мюсюлмани. „Ние трябва като държава да направим всичко възможно, за да разкрием инфраструктурата и логистиката, която е ползвана при този терористичен акт. Защото очевидно е, че първоначалните твърдения за самодеец, камикадзе, не отговарят на истината. Използвана е логистика, подготвено е взривно устройство, което е стигнало до мястото на взрива, и в крайна сметка то е въведено в експлоатация. Тогава, когато имаме отговор за логистиката, за първоидеята и след това за изпълнението можем да отидем към генералното заключение кои са изпълнителите”, каза Петков. Мисля, че тук е изключително важно да работим в тесни връзки с партньорските служби, в това число да се направи солиден анализ на предварителната информация, която ни е била предоставена. Да се направи един обобщен анализ, защото този атентат не е спорадичен, или действие, което е концентрирано само в България, той е част от широката практика. Това е кампаниен акт, който има далеч по-широка сфера на влияние, коментира Петков.

Според него сигналът за възможна терористична атака срещу автобус обслужващ израелски туристи през януари е бил по-широко послание, разположено във времето. „Няма страна в света, която да е застрахована от терористичен акт. Тук има два аспекта – противодействието, не случайно в последните 20 години във всички доклади на Национална служба за сигурност, на Агенцията за национална сигурност, тероризмът е стратегически проблем. Много е важно ние много стриктно да изпълняваме плановете и задачите, като всяка една от институциите и държавата като цяло, като се започне от информационното набиране, работата с партньорските служби и конкретните задачи на ведомствата, за да се даде знак, че сме силни, че не сме слаби, и че не хаоса доминира, и че държавността сработва”, каза Петков. Ние като държава, разположена в твърде критичен регион трябва да имаме своя анализ на процесите. Този анализ трябва да ни помогне да не останем в клуба на вечно изненаданите, заключи той.