Actualno.com – A Report on a ICD Conference held in Sofia

Actualno (Bulgarian News Outlet) - November 8th, 2011; ICD Advisory Board member and President of the Atlantic Club of Romania, Solomon Passy, speaks at the ICD conference in Sofia about the need for Euro-Atlantic cooperation in the transformation processes of the Arab Spring.
  November 08th, 2011

Solomon Passy: After the “Arab Spring” dictatorships will live shorter

Actualno (Bulgarian News Outlet) – November 8th, 2011

Случилото се в няколко арабски страни стана по пътя на технологията – “Фейсбук” се превърна в един от най-големите инструменти на демокрацията, посочи президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси на конференцията “Арабската пролет: какво се случи, какво означава и какво следва”.

Никой не може да предвиди дали режимите, които ще бъдат сменени в Северна Африка и Близкия изток, ще бъдат заменени с демократични, но това, което със сигурност можем да предвидим, е че оттук нататък животът на всяка една диктатура ще бъде много по-кратък отколкото живота на диктатурите в миналото, заяви Паси.

Предстоящите трансформационни процеси в Северна Африка ще изискват трудни решения, огромни усилия и ресурси, и капацитет и ясна визия за ефективното им използване – нещо, което ние, лидерите и гражданите на страните от евроатлантическата общност, можем и трябва да помогнем да се изгради, каза на форума заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова.

Заместник-посланикът на САЩ Сюзън Сатън посочи, че въпреки симпатиите към стремежите на хората в арабските държави, някои може леко да се страхуват какво ще стане когато се премахне строгият контрол на авторитарните правителства. Според Иван Гарелов Арабската пролет е най-значимото политическо събитие от началото на 21-ви век.

Форумът в София е организиран от Атлантическия клуб в България, заедно с Българския евроатлантически младежки клуб и със съдействието на МО, МВнР, базирания в Берлин Институт за културна дипломация и НАТО. БТА