fakti.bg – A report on the peace conference held in Sofia

fakti.bg (Bulgarian Online News Outlet) - 13th January 2013; At the recent Peace Conference held in Sofia, which was supported by the ICD, the US Ambassador Ries and the President of the Atlantic Club of Bulgaria have recalled the importance of close US-Bulgarian cooperation. Both the engagement of American companies in Bulgaria and the US-Bulgarian partnership were emphasised as being of vital importance to tackling organized crime and strengthening the Bulgarian judiciary.
  January 30th, 2013

Marcie Ries: “Violence has never been a response”

fakti.bg (Bulgarian Online News Outlet) – 13th January 2013

Що се отнася до събитията от последната седмица (покушенията срещу Ахмед Доган и Златко Баретата – бел.ред.), съгласна съм, че те са много притеснителни и тревожни. Защото насилието никога не е било отговор. Очакваме да чуем политически изявления и се надявам правоохранителните органи и представители на съдебната система да дадат своето мнение.

Това заяви посланикът на САЩ у нас Марси Рийс по време на публична дискусия, организира от Атлантическият клуб в България, съвместно с Посолството на Съединените американски щати в Бългаия и със специалното съдействие на Института за културна дипломация.

През последните 23 години САЩ и България бяха пет пъти съюзници в пет успешни операции – Кувейт, Косово, Афганистан, Ирак и Либия, подчерта в словото си президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси. Той припомни писмо от 2001 г., след атаката срещу двете кули на Търговския център в Ню Йорк, на тогавашния премиер Симеон Сакскобурготски до президента Буш, в което е заявено, че въпреки че още не сме член на НАТО, ще действаме като фактически член на Алианса.На дискусията присъства и Симеон Сакскобурготски, който отддавна не беше се появявал публично.

Преди това посланикът произнесе кратка реч, в която се спря на редица моменти от приятелството между двете страни, проблемите пред които те са изправени и възможните решения.

Съединените щати и България вече се радват на продуктивно партньорство, което обхваща много области. Да назовем само няколко от тях -ние работим заедно за сигурността и науката, в областта на енергетиката и образованието, на изкуствата и археологията, заяви Марси Рийс.

Тя припомни, че през септември тази година ще празнуваме 110 години от установяването на двустранни дипломатически отношения. Това е повече от един век американско-българско приятелство.

Аз съм от хората, които продължават да вярват, че Европа е най-важният партньор на САЩ, посочи американският посланик. Тя подчерта, че „Европа е нашият най-голям търговски партньор, с който сме съюзници в най-важния военен съюз в света, и с който имаме общи глобални възгледи.”

„Откакто съм пристигнала в България, аз се вслушвам в това, което хората в България искат от нашите двустранни отношения, за да мога да направя така,че съвместната ни работа да отговаря на общите ни нужди. На срещите си с български граждани в София и извън столицата те ми разказват за нещата, скоито се гордеят в България, а в моменти на откровеност и за нещата, които искат да променят, така че техните деца и внуци да наследят една просперираща, по-сигурна България със силни демократични институции.Едно от нещата, които често чувам, е, че те искат повече взаимодействие с американския бизнес и по-добро сътрудничество. Ние също бихме искали да направим това реалност, подчерта посланик Рийс.

И още от нейната реч по отношение на американските инвестиции у нас:

Благодарение на „Уестингхауз” информационните системи и системите за контрол в АЕЦ „Козлодуй” са възможно най-модерните в света и продължават да предоставят на България безопасна енергия, която хората могат да си позволят. „Уестингхауз” продължава да помага на България да изследва възможности за разширяване на ядрения си потенциал като провежда предпроектно проучване за евентуален седми реактор в „Козлодуй”.

Същото може да се каже и за „Ей И Ес” и „Контур Глоубал”, електроцентрали, които работят с т.нар. „чисти въглища” в комплекса „Марица Изток”. Заедно те съставляват над 11 процента от инсталирания капацитет за производство на електроенергия в България.    Собствениците на „Марица Изток”-1 и на „Марица Изток”-3 инвестираха стотици милиони долари, за да гарантират, че тези съоръжения отговарят на най-високите европейски стандарти за ниски емисии. Много жители на Стара Загора помнят времето, когато замърсяването беше видимо и водеше до болести и намаляване продължителността на живота на жителите на града. Благодарение на новото оборудване, инсталирано в „Марица Изток”-1 и 3, тези дни отдавна са минали.

Тези американски компании произвеждат една от най-чистите енергии в България. Двете заедно предоставят работа директно на над 1000 служители и имат мултиплициращ ефект, като осигуряват работа допълнително на над 10 000 човека, много от които живеят в райони, където безработицата е над средната за страната.

Само „Хюлет Пакард”, „Ай Би Ем”, „Ню Бояна Филмс” и „Джонсън Кънтролс” заедно дават работа на близо 10 000 висшисти тук в София. Тези компании са тук, защото вярват в талантливата работна сила в България и в бъдещето на тази страна.  Работните места, които компаниите предлагат, предоставят чудесни възможности за младите хора в България да работят в такива иновативни области като например компютърно генерираните образи, които създават ефектите, допринасящи за повишаване на емоционалното възприятие и драматизма в касовите филми. Те осигуряват експертиза при управлението на кризи в областта на информационните технологии за много корпорации по света. И те допринасят за разработването на нови софтуерни продукти и електроника за автомобилите на бъдещето.

Посланик Рийс засегна и темата за „може би най-чувствителната част от нашите отношения, представляваща може би най-голямото предизвикателство пред нас – общата ни работа в борбата с организираната престъпност и укрепване върховенството на закона в България.”

Сътрудничеството между нашите правоохранителни служби в тези области е отлично и дава конкретни резултати, подчерта Рийс. Тя подчерта, че „борбата с престъпността е нещо много повече от полицейска работа. Тя изисква способна и ефективна прокуратура, както и решителна и безпристрастна съдебна система.”

САЩ са поели ангажимент да подпомагат България в нейните усилия да реформира съдебната си система, така че процесът на правораздаване да бъде ефикасен и ефективен, но нашата роля е само второстепенна – тласъкът и енергията трябва да дойдат от страна на българите, заяви посланикът. Тя обеща, че американското правителство занапред ще остане ангажирано с процеса по утвърждаване върховенството на закона.