FRC – An Article about Mark Donfried’s Invitation to Babeş-Bolyai

FRC ( Romania) - August 31st, 2012; Dr Donfried visited several institutes of the University of Cluj, while there he spoke of Cultural Diplomacy with several students and proffesors. The purpose of the visit was the further co-operation between the ICD and the University of Cluj, It was timed alongside the University of Cluj launching two new Masters program on Cultural Diplomacy
  August 31st, 2012

Mark Donfried, invited to Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca

FRC – August 31st, 2012

Directorul executiv al Institului de Diplomație Culturală din Berlin, Mark Donfried, a fost prezent în România, la invitația Facultății de Studii Europene și a Institutului de Cercetări Europene, de la Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Donfired a vizitat câteva facultăţi şi institute ale Universităţii şi municipiului Cluj-Napoca, a avut întâlniri şi discuţii cu autorităţile universitare, doctoranzi şi studenţi.

Scopul vizitei este dezvoltarea cooperării cu Universitatea clujeană, în cadrul căreia se vor desfășura două programe de master Diplomaţie Culturală şi Relaţii Internaţionale, Diplomaţie Culturală şi Economie Globală, și un program de doctorat, în cadrul școlii doctorale Paradigma europeană, pe direcția de studiu Diplomație culturală.

Profesorul universitar, Vasile Pușcaș, fost Negociator Șef al României cu Uniunea Europeană, membru al Consiliului de Administraţie al Institutului de Diplomație Culturală din Berlin, a afirmat că “Este un un moment important pentru Facultatea de Studii Europene, Institutul de Diplomație Culturală din Berlin fiind unul din cele mai importante centre  din domeniul relațiilor internaționale, operând la nivel mondial. Sper ca, în afara activităţilor didactice comune, cele două instituţii să convină asupra noi tipuri de programe: conferințe, seminarii, grupuri de lucru, editarea unor publicații, internship pentru studenții clujeni, organizarea unei școli de vară şi, de ce nu, chiar înfiinţarea unei filiale a Institutului de Diplomație Culturală, din Berlin, la Cluj, în cadrul Universității Babeș-Bolyai. Am convingerea că acest început va contribui la promovarea internaţională a Universității Babeș-Bolyai și la afirmarea identității cultural-academice a oraşului Cluj-Napoca.”

Decanul Facultăţii de Studii Europene, profesorul universitar Nicolae Păun, înscrie acest eveniment în contextul afirmării internaţionale tot mai puternice a facultăţii clujene: „Ne interesează să dezvoltăm cât mai valoroase programe comune cu parteneri europeni şi din alte ţări ale lumii, dar suntem determinaţi să creem studenţilor noştri condiţii cât mai bune pentru pregătirea profesională, astfel încât ei să intre cât mai repede pe piaţa muncii. Realizarea unor stagii de practică la Institutul de Diplomaţie Culturală din Berlin va da şansa studenţilor noştri să intre direct în contact cu mediile internaţionale de cel mai înalt nivel, să se afirme profesional şi ştiintific. Ne bucurăm că dl. director Mark Donfried a răspuns invitaţiei noastre şi sperăm să ajungem la un acord de cooperare bilaterală de durată.”