Otbrana – A report on the ICD’s attendance a defence conference

Otbrana – A report on the ICD’s attendance a defence conference
  September 26th, 2012

Очертава се трайна тенденция на намаляване на военните разходи на страните от ЕС и НАТО. В това отношение България държи първото място. През 2011 г. тя е намалила парите за отбрана с 28 процента в сравнение с 2010 г. Това каза генерал-майор от резерв

Otbrana (Bulgarian Military Journal) – September 26, 2012

Очертава се трайна тенденция на намаляване на военните разходи на страните от ЕС и НАТО. В това отношение България държи първото място. През 2011 г. тя е намалила парите за отбрана с 28 процента в сравнение с 2010 г. Това каза генерал-майор от резерва Съби Събев от Военна академия „Георги С. Раковски” и СОР „Атлантик” по време на своето участие в завършилата днес двудневна международна конференция в ЦВК „Предизвикателства и изпитания пред НАТО в следващите 10 години”. При Латвия свиването на военните разходи е с 26 процента, а Естония – с 23. За Европа е 2,8 на сто. Форумът бе организиран от  Атлантическият Клуб в България, Софийски форум за сигурност и Институт за културна дипломация – Берлин, под патронажа  на министъра на отбраната Аню Ангелов.

Според генерал Събев по-малкото финансови средства водят до липса на способности за водене на операции. При ЕС – предимно на военни, а при НАТО – предимно на граждански. Това, според него, налага обединяване на усилията. Той даде редица препоръки, към които прояви интерес и посланикът на Германия у нас Н.Пр. Матиас Хьопфнер. Част от тях са необходимостта от нова стратегия за сигурност на ЕС, съвместно изграждане на способности, съвместни учения на Силите за отговор на НАТО и бойните групи на ЕС.

Европа вече не може да разчита на безусловна американска подкрепа, бе изводът на Ивайло Иванов, главен асистент, факултет “Национална сигурност и отбрана”,  Военна академия “Г. С. Раковски”. Според него увеличаването на разходите за отбрана не е толкова въпрос на налични пари, колкото на политическа воля и разбиране за очакваните заплахи.

Невена Мандаджиева от Софийски форум за сигурност говори за трансформацията на политиката на НАТО след 11 септември 2001 г. Комодор Георги Фиданов, съветник на върховния главнокомандващ по военната сигурност и капитан ІІ ранг Георги Савов, командир на фрегатата „Дръзки” успокоиха аудиторията, че активността на пиратството бележи трайно затихване. От своя страна Соломон Пасипредупреди, че трябва сериозно да се мисли за противодействие на пиратството в Космоса.